spionage

Nederland leert van de NSA

De NSA spioneert. Dit is zeker niets nieuws. Al maanden staan de media namelijk vol van. De NSA bespioneerd niet alleen landen en is niet alleen op zoek naar terroristen, maar verzamelt ook volop data over jou en mij. Ik hoor het je al zeggen “Nou en? Ik heb toch niets te verbergen”. Nou geloof mij, dat heb je wel.

Heel Europa staat op zijn kop door de onthullingen van Edward Snowden. Iedere dag verschijnt er nog steeds wel iets in de krant, of wordt er gesproken over privacy op het nieuws. Zelfs de Europese politiek probeert een oplossing te vinden voor de problematiek. En eerlijk is eerlijk er zijn al de eerste kleine succesjes gehaald zoals het opschorten van het SWIFT- akkoord en het aannemen van een nieuw Europese privacywet die helaas uitgesteld is tot zeker 2015. Zoals ik al schreef in mijn vorige blog.

Hoewel Europa er druk mee bezig is doet de Nederlandse Overheid alsof er hier in Nederland niets aan de hand is. Minister Plasterk ontkent zelfs dat de NSA in Nederland niet actief is, omdat het niet zou kunnen. Met de kennis van nu lijkt dit op zijn minst uiterst naïef. Ondanks dat iedereen wel beter weet zal Plasterk moeten blijven beweren dat de NSA in Nederland niet aftapt. Dit heeft er namelijk mee te maken dat in Nederland niet zomaar al het verkeer afgetapt mag worden.

Alleen verkeer dat via draadloze verbindingen gaat mag worden afgeluisterd door veiligheidsdiensten. Dit tot grote frustratie van de Nederlandse overheid. De NSA en veel buitenlandse diensten hebben namelijk in hun eigen land wel de bevoegdheid om bedraad verkeer af te tappen, terwijl dit in Nederlands nog steeds verboden is.

Niet gek is het dan ook dat de AIVD bij minister Plasterk heeft aangedrongen om een wet in te dienen die het mogelijk maakt ongericht kabelgebonden verkeer af te tappen. Ik geef gelijk toe dat het raar is dat draadloos verkeer wel afgetapt mag worden maar bekabeld verkeer niet. Ik snap dan ook dat het kabinet graag consistent beleid wil voeren. Maar het beleid consistent te maken door de AIVD meer bevoegdheden te geven gaat mij te ver.

Ik pleit dan ook om de wet inderdaad consistent te maken door ook het ongericht aftappen van draadloos verkeer te verbieden. De data die namelijk verzamelt wordt via deze wijze van aftappen maakt wel degelijk inbreuk op de privacy en wel van alle burgers. In tegenstelling tot het gericht aftappen waarbij de veiligheidsdienst uitsluitend 1 persoon aftapt. Dit mag uiteraard na mij idee blijven bestaan.

Ik ben natuurlijk benieuwd wat jij vindt. Laat het me weten door te mailen / reageren. Wil je nog meer informatie over het ongericht aftappen kijk dan de video hier beneden.

1 reactie op “Nederland leert van de NSA

Geef een reactie

Reactie plaatsen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>