ashamed

Een week om je voor te schamen

De week is alweer voorbij. GOD DANK is me eerste reactie. Want jongens het was me een weekje wel. Het was de week van de privacy, de VN en natuurlijk Zwarte Piet. Eigenlijk heb ik mij een week lang liggen schamen, omdat ik Nederlander en Europeaan ben.

Het begon al gelijk met een stemming in het Europees parlement. Er werd namelijk afgelopen maandagavond een wetsvoorstel in stemming gebracht om de privacy van alle Europeanen op het internet beter te beschermen. Enkele uren nadat het voorstel aangenomen werd, bleek al snel dat het voorstel vol met gaten zat. Gegevens die direct herleidbaar waren werden namelijk wel beschermt, maar pseudonieme data helemaal niet. Dit terwijl deze data ook te herleiden is tot een persoon. 

Ook al beschermen ben ik met vele erg kritisch over de nieuwe regels ze zijn wel nog altijd beter dan de huidige. Het jammere is eigenlijk dat mijn vreugde dat er eindelijk nieuwe regels zijn al snel plaats moest maken voor schaamte. De Europese raad besloot namelijk dat de invoering van de wet zal worden uitgesteld tot zeker 2015. Dit omdat de kosten voor bedrijven te hoog zouden zijn. Het bizarre aan dit verhaal is alleen dat we juist dagelijks in het nieuws horen dat juist deze bedrijven samen met hun overheden de privacy van ons aantast.

Het tweede onderwerp deze week dat ervoor zorgde dat ik het schaamrood op me kaken kreeg was de hele zwartepietendiscussie. Het is namelijk maar enkele weken geleden dat wij als Nederland, Europa en misschien zelfs de hele wereld, Rusland veroordeelden, omdat zij de homo’s, lesbiennes en transgenders niet als gelijken zagen. Rusland was furieus omdat het vond dat landen zoals Nederland zich niet moesten bemoeien met een Russische aangelegenheid. Juist deze stellingname van Rusland stuitte in Nederland tot veel onbegrip. Wat op zijn beurt dan weer leidde tot verschillende protesten in Nederland.

Nu enkele weken later zijn de rollen omgedraaid. De wereld tikt Nederland op de vingers. Het sinterklaas feest, maar voornamelijk Zwarte Piet zou racistisch zijn. Het hele land was gelijk te klein en iedereen was gelijk pro Zwarte Piet. De discussie die tot dusver alleen een Amsterdamse aangelegenheid was werd plotseling een landelijke discussie. Hoe durft de VN zich bemoeien met ons sinterklaasfeest, was de landelijke tendens.

Deze tendens leidde tot de grootste Nederlandse facebookgroep tot op heden. Binnen twee dagen had de pagina twee miljoen likes. Ook het debat werd gelijk een stuk grimmiger. De dialoog verdween en sociale media waren plotseling het middel om een minder sociale manier je mening te verkondigen. Teksten als “aanpassen aan ons. Ons land, onze tradities en als het niet bevalt zijn er genoeg andere landen!” werden plotseling heel gebruikelijk. Het toppunt werd eigenlijk gisteren bereikt tijdens de pro Zwarte Piet demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Waarbij de demonstranten op een intimiderende wijze lieten zien geen tegenspraak te dulden.

Ik vraag me op dit moment alleen af. Zijn wij wel een haar beter dan de Russen? Rusland vindt dat homo’s, lesbiennes en transgenders niet de zelfde rechten hebben als de normale bevolking. Hier in Nederland vindt blijkbaar een over groot gedeelte van de bevolking dat de autochtone bevolking meer rechten heeft dan de allochtone bevolking. Begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat we Zwarte Piet moeten afschaffen. Ik zeg dat we een in gesprek moeten gaan met de minderheid die Zwarte Piet racisme vindt, waarbij we samen tot een oplossing proberen te komen voor dit probleem. Op dit moment is het namelijk te ironisch om te zien hoe de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Geef een reactie

Reactie plaatsen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>